Kuva-yi Milliye Günü Kutlandı

ulasim 16.05.2017

Kurtuluş hareketinin başladığı Balıkesir'de Kuva-yi Milliye Günü törenlerle kutlandı. Bu yıl 16. kez düzenlenen tören, Adnan Menderes Mahallesi girişinde bulunan Kuva-yi Milliye Anıtı önünde yapıldı. Tören, Kuva-yi Milliye Anıtı'na Türkiye çelengi sunulmasıyla başladı. Törene Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, gaziler, adli, askeri, siyasi erkan, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“KUVA-Yİ MİLLİYE ATEŞİ BALIKESİR’DE YANDI”

Günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirlerin okunduğu törenlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bir konuşma yaptı. Kuva-yi Milliye ateşinin 98 yıl önce Balıkesir’de yandığını ifade eden Başkan Uğur şunları söyledi: “Birçok cephede savaşan,  içeriden ve dışarıdan kaynaklanan  büyük sorunlar ile  mücadele eden  Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşında yenilgiye uğramıştır. İmzalanan Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti  yenik düşen diğer devletler gibi ordusunun hemen hemen tamamı  terhis edilmiş, haberleşme araçlarına el konulmuştu. Ülke adeta  işgallere açık hale getirilmişti."

”BAŞKAN UĞUR: “VATANSEVERLER ALACA MESCİD’DE TOPLANDI”

15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal etmeye başlaması ile Balıkesir’in kara haberin ardından harekete geçtiğini belirten Başkan Uğur, “Ve maalesef 15 Mayıs 1919’da  Yunanlılar İzmir’i  işgal etmeye başladılar. Balıkesir’de kara haber duyulur duyulmaz Balıkesir Belediye Meclisi toplanarak durumu müzakere etmiştir. Belediye Meclisi Toplantısının neticesinde Balıkesirliler 16 Mayıs günü 'Okuma Yurdunda' bir toplantı yapmaya karar verdiler. Bu toplantıda uzun süren müzakerelerden sonra, bir heyet oluşturularak işgali protesto eden telgrafların çekilmesine oy birliği ile karar verildi. Hemen akabinde Balıkesirli Vatanseverler ‘Alaca Mescit’te’ bir toplantı daha düzenledi. Bu toplantıda her türlü kararı almaya yetkili 41 kişi belirlendi. Balıkesirliler toplantıda Yunan işgaline karşı silahlı mücadele kararı aldılar. 30 Haziran 1919’da Yunanlıların Kuzey Kolu Balıkesir’e girdi. Yunanlılar bütün kente yerleşip, yoğun bir baskı ortamı oluşturmaya başladılar. Bu ahlaksız saldırı karşısında Balıkesirliler adeta Mehmet Akif’in çağrısına kulak vermeyi yeğlemişlerdir” diye konuştu.

“BALIKESİR’DE AKINCI BİRLİKLERİ OLUŞTURULDU”

Balıkesirlilerin kendi ülkesinde esir olmayı kabul etmediklerini söyleyen Başkan Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk kez Kuva-yı Milliye ifadesinin kullanıldığı Alaca Mescit Toplantısının ardından Balıkesir’de bölgesel katılımcıların da iştirak ettiği 5 Adet kongre düzenlendi. Bu kongreler sayesinde bölgesel direniş örgütlenmiş ve silahlı mücadele devam ettirilmiştir. Yunan işgali karşısında;  Kuva-yı Milliyecilerimiz ‘Akıncı Birlikleri’ oluşturarak büyük zafere kadar sürekli Yunan kıtaları ile mücadele etmişlerdir. Başta Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Dursunbey, Kepsut, Salihli, Simav, Demirci ve Akhisar’a müfreze komutanları tayın eden akıncı birlikleri düşmana sayısız kayıp verdirmişlerdir. Ve Gazi Mustafa Kemal önderliğindeki düzenli ordunun peş peşe aldığı galibiyetler neticesinde 6 Eylülde Balıkesir düşman işgalinden kurtuldu. Özgürlük olmadan inancın, milli kültür ve benliğin, ahlakın olamayacağını, bilen Balıkesirliler canlarından vazgeçmişler ancak özgürlüklerinden, ezanlarından ve bayraklarından vazgeçmeyi hiç düşünmemişlerdir. Hakka ve hakikate inanan Vatansever  Balıkesirliler ‘Kendi Ülkelerinde Esir’ Olmayı Kabul etmemişlerdir.

UĞUR: “BALIKESİRLİLER MİLLİ İRADE VE BAĞIMSIZLIĞA BAĞLIDIR”

Konuşmasında Yazar- Şair Hasan Ali Göksoy’un dizeleri ile devam eden Başkan Uğur, 15 Temmuz darbe girişimine de vurgu yaptı. Balıkesirlilerin 15 Temmuz darbe girişimi neticesinde Milli irade ve bağımsızlığa olan bağlılıklarını ortaya koyduklarını ifade eden Uğur, “Bugün de yaşadığımız 15 Temmuz Darbe Girişimi neticesinde ortaya çıkan ruh Balıkesirlilerin Milli İradeye ve Bağımsızlığımıza olan bağlığını ortaya koymuştur. Balıkesirliler içeriden ve dışarıdan işgalin her türlüsüne karşı çıkarak dik durmuş tarihteki asaletli tutumunu sürdürmüştür. Bugün bizlere düşen Kuva- yı Milliye ruhunu daimi kılmak, geleceğe ümitle bakmak ve Cumhuriyetimizi 100. Yıl Hedeflerine hazırlamaktır. Bu düşüncelerle tüm hemşehrilerimizin 16 Mayıs Kuva-yı Milliye Gününü tebrik ediyor, Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Konuşmanın ardından törenler Vali Yazıcı, Başkan Uğur ve Tuğgeneral Turan’ın gaziler ile hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.