icon-cloud.svg
17
°
logo-2.png
cloud.png
17
°
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN BALIKESİR’E GELİŞİ WEB MESAJI
05.02.2022

Kıymetli Hemşehrilerim,

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir’imize ilk gelişinin 99.yıldönümü kutlu olsun.

Yedi kez şehrimizi ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kuvây-ı Milliye Şehri Balıkesir’in yiğit evlatlarına önemli bir görev yüklemiştir. Bu görev, Koca Seyit’in torunları Balıkesirlilerin Cumhuriyet’in kuruluşu aşamalarına gösterdikleri büyük desteğin Cumhuriyeti korumak için de devamını göstermesidir. Ki yüce gönüllü Balıkesirliler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bu konuda da yanıltmamış ve tarihten günümüze devletine ve vatanına olan sadakati, cumhuriyet döneminde de en üst düzeyde devam ettirmişlerdir. Cihan harbinde, Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşında Balıkesir’in evlatları cephelerde en ön sıralarda yerlerini almışlardır. 

Atatürk’ün Balıkesir’e gelişi tarihe düştüğü notlarla bir manifestodur. Atatürk’ün daha sonraları ‘Balıkesir Hutbesi’ olarak bilinecek konuşmasında çizdiği çerçeve, ebediyete kadar devlet yönetimi ve dini yaşayış konusunda her Türk insanına bir izdüşümüdür. Şöyle ki Gazi Paşa o gün Zağnos Paşa Camiinde yaptığı konuşmasında camilerin sosyal hayattaki yerini, devlet temel nizamının nasıl olması gerektiğini anlatarak dinin ve devletin toplumdaki yerinin ana hatlarını belirlemiştir. Yine aynı konuşmasında devlet yönetiminde istişarenin önemine dikkat çekerek konuşması bittiğinde vatandaşları uzun uzadıya dinlemiştir. İşte tüm bu örnekliğiyle de Atatürk’ün Balıkesir ziyareti başlı başına bir ders niteliğindedir.

Kuvây-ı Milliye Şehri Balıkesir’imizin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hemşehrilerimin vatanseverliği ve kahramanlığından duyduğum iftiharı bir kez daha paylaşıyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum.

 

                                                                          Yücel YILMAZ

                                                  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı